Stă să înceapă un nou sezon de Uefa Champions League și ne uităm cum din nou această competiție nu are la start o formație de pe meleagurile noastre. Sunt 7 ani de când o echipă românească nu a mai ajuns în grupele uneia dintre cele mai mari competiții rezervate cluburilor de fotbal. De asemenea nu pot sa nu remarc absența României la un turneu final care devine obișnuință pentru noi indiferent ca, competiția se numeste Campionatul European sau Campionatul Mondial.
Văd cu tristețe cum ne afundam tot mai mult în mocirla fotbalului din categoria a 3-a. Dovada sunt eliminarea prematură a oltenilor din Europa League de către o formație necunoscută din georgia, necalificarea celor mult umflatilor de către presa română, rivalii noștrii de la fcsb. Totul culminând cu octombrie negru ,( dacă îmi permiteți să folosesc acesta descriere și pentru nationala romaniei știind ce înseamnă această expresie pentru toată suflarea dinamovistă), când reprezentativa țării noastre s-a convins dacă mai era nevoie care este nivelul fotbalului romanesc!
Probabil vă gândiți ce legătură au aceste informații sau vorbe cu Dinamo! Am să vă explic mai jos în cea ce urmează.
După 7 ani de agonie în era Negoiță , a răsărit soarele și pe strada noastră și Dinamo a fost vândută unui grup de investiții Benel reprezentat de Domnul Pablo Manuel Fernandez Cortacero. Aceștia au preluat clubul nostru dorind să facă din Dinamo ce a fost odată și cea ce visăm și noi o echipă de top in România și în Europa! Au evaluat tot cea ce au găsit aici la Dinamo și au tras o concluzie extrem de dureroasă și anume că în mai toate departamentele de la lot de jucători până la magazinul de vânzări este o lipsă totală de profesionalism. Îmi amintesc și acum cuvintele lui Rufo : până și nutriția jucătorilor nu e cea corectă! Șocant nu?
Pentru ca să perfomezi ca și un club de fotbal ai nevoie de profesionalism si stabilitate în toate structurile clubului. Lucrul acesta au început să facă spaniolii aducand oameni competenti în toate structurile clubului. Pe Cosmin Contra l-au adus manager al echipei de fotbal dacă e să ne numim la termenii moderni din ziua de azi.
Cosmin are 6 meciuri ca antrenor al lui Dinamo cu un palmares nu prea favorabil pentru el: 1 Victorie 1 Egal și 4 Înfrângeri. După ultima înfrângere am observat extrem de multe voci pe rețelele de socializare care cer insistent demisia lui Cosmin.
Dacă luăm statisticile vom constata că de la meciul cu Botoșani avem peste 55% posesie cu orice formație am jucat și întâmplător sau nu 4 din formațiile întâlnite au fost în playofful sezonului trecut!
Lotul de jucători în aceste meciuri a suferit modificări considerabile până la 70% din lot fiind jucători nou veniți în club. Deci după 2 luni cu 70% din lot nou , cu peste 55% posesie pentru noi cerem demisia lui Contra.
Aici ajungem la veșnica noastră lozincă: Demisia! Demisia! Pe care o auzim dupa fiecare înfrângere nu numai la Dinamo ci în întreg fotbalul românesc. Schimbarea antrenorului e o moda în fotbalul românesc. Am început acest editorial amintind de fotbalul de afara. Dacă ne uităm la formațiile de afara din primele 4 campionate din europa vom constata ceva surprinzator. Media perioadei care un antrenor a fost la aceste formații! Liverpool 128 ani de istorie 20 antrenori media în care un antrenor a stat pe banca 6,4
Man United 142 ani 24 antrenori 5,9 ani , Barcelona 121 ani 65 antrenori 1,86 Real Madrid 118 ani 62 antrenori 1,9 ani
Bayern Munchen din 1965 încoace 31 antrenori 1,8
Borussia Dortmund 111 ani 56 antrenori 2 ani
Juventus 122 ani 52 antrenori 2,3 ani
Ac Milan 121 ani 75 antrenori 1,6 ani.
Acestea sunt doar câteva din statisticile marilor cluburi europene. Campion fiind Sir Alex Ferguson cu peste 2 decenii la Man United. Cand ma uit la antrenorii lui Dinamo din 1948 până în prezent media care un antrenor a stat pe banca tehnică e unul socant. Nu numarul de tehnicieni e socant ci schimbările dese ale băncii tehnice . Din 1948 până în prezent adică 72 de ani de istorie s-au schimbat banca tehnică de 79 de ori!!! Media unui antrenor pe banca noastră fiind una șocantă: 0,91 ani petrecuți ca antrenor. Cam 10 luni.
Cum să fie performanta in fotbal când noi schimbăm antrenorii ca pe șosete? Atunci când vom înțelege că un antrenor trebuie lăsat cel puțin un an și jumătate pentru a imprima stilul său de joc, și ideiile lui nu vom deveni profesioniști și competitivi.
Nu întâmplător Cfr este echipa campioană pentru că, cu excepția unei scurte perioade au acelasi antrenor.
Sper să încetăm cu această gândire balcanică de a striga după fiecare înfrângere DEMISIA! Cu siguranță acționari spaniolii îi vor acorda tot suportul nu pentru o lună două ci pe întreaga durată a contractului lui Cosmin! Pentru ca ei vin dintr-o altă lume și anume cea a fotbalului profesionist! Fotbalul românesc rămâne deocamdată la cel de amator!
Articol scris de: Dan Șerban
sursa foto: gsp.ro
Comentarii
Trimiteți un comentariu